Vikten av mammografi

Kvinnor som har täta bröst har ökad risk att få bröstcancer ca 40% av allakvinnor, 10% har mycket täta bröst och 4-6 gr. större risk för bröstcancer. Uttrycket "täta bröst" innebär att man har hög mängd körtelvävnad i bröstet och det kan man ha långt upp i åren. 
Tvåtusen kvinnor i Sverige skulle slippa att få  en bröstcancediagnos varje år om den förebyggande bröstcancervården fungerade. Efter 74-75 år har de flesta ingen kötelvävnad alls men det gäller inte alla. Det finns kvinnor som att döma av mängden vävnad på mammografibilderna ser ut som 32år!. Därför bör också screeningprogrammet fortsätta till 80år. IDAG FÅR EN KVINNA PÅ NIO I SVERIGE BRÖSTCANCER. Enbart på Södersjukhuset i Stockholm mammografiscreenas runt 80 000 kvinnor per år av dom löper 3000-4000 väldigt hög risk att få bröstcancer och en av tre kommer att insjukna. Samtidigt har 75 procent inte högre risk än att dom kan fortsätta gå på mammografi vartannat år. 10-15 procent har så låg risk att dom inte skulle behöva komma på mammografi alls. Men dom som löper en väldigt hög risk skulle behöva mer än mammografi (kontrast förstärkt mammografi) exempelvis en undersökning med en skiktröntgen med vars hjälp bröstet kan studeras mer i detalj, ultraljud eller magnetröntgen. De bör också erbjudas förebyggande behandling med antiöstrogenpreparatet "tamoxifen" som idag ges till bröstcancerpatienter för att minska brösttätheten och risken för återfall. I England och vissa delar av USA har man rätt att få reda på sin brösttäthet och högriskkvinnor kan även få "tamoxifen" i förebyggande syfte. I Sverige ligger vi tyvärr lite efter i den förebyggande bröstcancerforskningen men mycket positivt har hänt dom senaste tio åren.
 
LIVSSTILEN KAN PÅVERKA   
Gener och livsstil är några av de viktigaste faktorerna bakom bröstcancer. Våra gener kan vi inte påverka själva däremot vår livsstil.  I 50-plusåldern går det inte att föda barn och amma för att sänka sin östrogennivå-östrogenet är boven bakom hög brösttäthet. Men man kan röra på sig mer och låta bli att röka och dricka för mycket alkohol. Och man kan försöka undvika att bli överviktig-fett producerar östrogen. 
Allmänt | | Kommentera |
Upp