Träning under Cytostatikabehandling

För mig är det viktigt att träna och nu mer än någonsin vill jag ta hand om min kropp och må så bra som möjligt under min behandling. Därför blev jag väldigt glad över att läsa om onokologisjuksköterskan Malin Backman som har följt 240 kvinnor med bröstcancer i en studie för att se hur styrke- och konditionsträning påverkade deras hälsa under cytostatikabehandling och resultaten var goda!. 


Dom som tränade blev inte bara fysiskt starkare, utan upplevde också bättre livskvalitet och minskade symtom av behandlingen jämfört med kontrollgruppen som inte fått ett träningsprogram.


Cellgiftet "Docetaxel" är känt för att orsaka led- och muskelvärk och studier visar att träning kan lindra upplevelsen av smärta. Vad man hoppas på nu är att studien ska visa på sama resultat och lindra smärtorna för kvinnor som får den här behandlingen.

Läs mer om en intressant studie:

https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/45439
https://www.vardfokus.se/tidningen/2017/nr-5-2017-5/tranagorsusenaven-vidcancer
http://www.onkologiisverige.se/tag/malin-backman
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2015/november/Traning-starker-kvinnor-med-brostcancer
 
 
I PhysCan-studien jämför vi styrketräning och konditionsträning på HÖG respektive MÅTTLIG intensitet med cancerrelaterad fatigue och hälsorelaterad livskvalitet som huvudutfallsmått. Vi har nu över 500 deltagare i studien och det fungerar överlag bra med träningen = dvs deltagarna blir starkare och får bättre kondition, de känner sig aktiva, de gör något för sitt eget välbefinnande och de beväras mindre av biverkningar.
 
se FYSS: http://fyss.se/wp-content/uploads/2015/02/Cancer_161112.pdf
 
 
 
 
 
Ingrid Demmelmaier, projektkoordinator i Phys-Can
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | | 2 kommentarer |
Upp