Pick-line, studie, 1a behandling

2023-10-05 En "Pic-line" sattes in den 2a oktober av en manlig specialist sjuksköterska som visade sig komma från södra italien och vi hade mycket att prata om😊
"Pic-line" är en perifert inlagd central venkateter, en tunn plastslang som förs in i ett blodkärl på överarmen. Genom slangen kan man få behandling och lämna prover ofta, utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna. Katetern tas bort när man inte behöver den längre.

Huden tvättas med sprit

Du får ligga ner på en brits som rullas in i operationssalen. Området på huden där PIC-katetern ska läggas in tvättas med hudsprit. Det kan kännas kallt. För att skydda det tvättade området täcks du med operationsdukar.

Du får bedövning och andra läkemedel

Du får lokalbedövning i huden. När bedövningen har börjat verka gör det inte ont. Men det är vanligt att du känner när någon rör det bedövade området.

Katetetern förs in i blodkärlet

Sjuksköterskan gör ett stick i huden in i blodkärlet och för sedan in katetern i kärlet. Katetern är en tunn, mjuk och böjlig slang. En ultraljudsmaskin används för att sjuksköterskan ska kunna se kärlen i överarmen. Katetern läggs in i ett av kroppens större blodkärl via det mindre kärlet på överarmen.

PICC-katetern kan sys fast i huden. Men oftast sätts den fast med ett så kallat snäpplås som klistras fast mot huden. Det gör att slangen sitter fast och inte kan dras ut av misstag. Låset används istället för stygn.

Jag är med i en studie även denna gång. Vid tidigare behandling var det en studie där man tittade på portens funktion, som kan ersätta en pic-line, det kan ni läsa om i min blogg sen tidigare (att få en port idag inebär flera veckors väntetid, vilket inte kom ifråga den här gången då behandlingen måste komma igång omgående). Studien den här gången handlar om att man vill mäta omsättning och tillgodogörande av doser av cytostatika som ger variation beroende på genitiska förutsättningar, njurar och leverfunktion, intag av andra läkemedel, livsstil, ålder, kroppsyta, vikt, och BMI. Det leder till att mängden verksamt läkemedel i kroppen kan skilja sig mellan olika personer när den givna dosen numera är beräknad endast i relation till patientens kroppsyta. Att vara med innebär för mig några extra blodprover.

 

 2023-10-13 Första behandlingen 3/10 gick bra. I behandlingshemmet var vi tre kvinnor med olika cancerdiagnoser, struphals och underlivscancer, Kvinnan med struphalscancer var väldigt pratsam och när jag lade ifrån mig min bok ville hon aldrig sluta prata, trotts att hon både var hes och måste hosta lite mellan meningarna så ville hon väldigt gärna berätta om vad hon gått igenom. Den andra kvinnan som kom från Brasilien ville gärna prata om sin bok, en själbiografi om hennes upplevelser från sitt hemland och flytten till Sverige. Hon hade planerat en föreläsningsresa till Brasilien som hon betalat 25` för men viste nu inte om den var möjlig att genomföra?. Hon ville gärna höra om mina erfarenheter och jag uppmuntrade henne att genomföra resan om hon orkade. Hon hade sett mycket fram emot resan som skulle ske mellan hennes behandlingar, "you only live once".

 

 

Tyvärr fick jag ett bakslag efter min 1a behandling och på måndagen den 9e har jag 38 graders feber och efter rådgörande med min sköterska åker jag in till akuten, Där blir jag inlagd tre dygn och får antibiotika med dropp pga av mina dåliga blodvärden.

  

 

Jag får låna alla sexiga kläder från Karolinskaka, som måste efter dusch bytas varje dag, också tandborste och sängkläder. Rummet saknar till skillnad från ett bättre hotell bara hårfön och minibar.
Det blev en stor överaskning då man vid behandling inte ens blir bjuden på en kopp kaffe eller ett glas juice. Det var en sak som jag starkt reagerade på då vi i Italien under behandling fick allt från olika drycker, smörgåsat och bakverk👌.
 
 
 
 
 
 
 
Menyn på Karolinska är häpnadsväckande och smakar 👌
Jag tillgodogör mig tyvärr inte den härliga italienska pastan den första kvällen då jag får upp hela innehållet, första gången "ever" som jag spyr under cytostatika behandling!!!🤢, vilket jag tror att många tror man gör, hela tiden.
Min upplevelse av vistelsen ger många nya intryck om hur vården fungerar med vårdpersonal från alla världens hörn, hur skulle vården klara sig utan alla dessa mäniskor ???.
Jag tjatar fortfarande på ett svar på Datatamografin, nu tre veckor, tydligen har man haft personalbrist på röntgen, INTE acceptabelt😡.  
 
Man tar nya beslut kring min behandling och bestämmer att minska ner på doserna av cytostatika och att jag ska istället för behandling varannan vecka får den var tredje vecka. Det känns skönt och jag får mer tid till återhämtning, en skonsammare behandlig som man tillämpade i italien vid min första behandling.

 

 

 Jag får en hälsning från min fantastiska granne i Italien som skickar bilder på mina fortfarande blommande växter🤗

Allmänt | |
Upp